Terug naar overzicht

Staken op leven en dood, een lezing door Hans Morssinkhof

28apr
De vergeten april-meistaking 1943
28 apr 2024
14:15 - 16:00
Theaterzaal

Vergeten verzet. Hans Morssinkhof vertelt over Staken op leven en dood. De vergeten april-meistakingen van 1943 (2023).  De stakingen begonnen in Twente, spreiden zich uit naar Noord-Holland en ook op Wieringen en in de Wieringermeer werd gestaakt. De staking werd bloedig neergeslagen, er vielen in heel Nederland ruim 200 doden en vele gewonden. Mensen met gezag werden gevangen gezet. De bezetter had zijn ware gezicht getoond maar het verzet kreeg sindsdien vleugels.

Op 4 mei herdenken we jaarlijks de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. In 2024-2025 vraagt het Nationaal Comité 4 en 5 mei ook aandacht voor het Lustrumprogramma ‘80 jaar vrijheid’. Aandacht voor het belang van vrijheid, veiligheid, (non-)discriminatie en democratische waarden is elke dag van belang. In de aanloop naar mei 2024 organiseren stichting Joods Werkdorp Wieringermeer en zelfstandig publicist Anita Blijdorp samen een drietal lezingen. Bij de keuze voor onderwerpen laten wij ons inspireren door nieuwe kennis of een nieuwe kijk op historische feiten over regio Noordkop en of juist het ontbreken daarvan. En we trekken de lijn door naar de actualiteit, wat doen we met deze informatie voor vandaag en morgen?

De entree is € 5,-- p.p. , inclusief een consumptie. 

 

Aanmelden wordt op prijs gesteld door de organisatie. hier aanmelden

Staken op leven en dood, een lezing door Hans Morssinkhof
Lezing
Prijs Gratis
Duur1 uur en 45 minuten
GenreLezing
;
Deze website is (nog) niet geoptimaliseerd voor alle schermformaten

Deze website is nog in ontwikkeling en mogelijk nog niet geoptimaliseerd voor kleinere schermformaten. Bekijk de website op een scherm van minimaal 1800 pixels breed of zoom de browser uit voor een optimale weergave.

ik begrijp het